maandag 16 maart 2009

Gerrit Krol parkeert onder Boterdiep

Die man met bril en kuifje die half zittend het publiek gadesloeg dat de nieuwe parkeergarage uitstroomde, was dat niet de schrijver die na jaren weer teruggekeerd was naar Stad? En nu bij hem om de hoek de opening van de grootste gelijkvloerse parkeergarage van Nederland aan het Gedempte Boterdiep had gadegeslagen, met een druk op de knop van de wethouder en paukenslagen van het Noord-Nederlands Orkest (Philip Glass)?

Niet veel later schuifelde hij omringd door gezelschap achter een rollator over datzelfde Boterdiep, richting thuis aan de Korreweg. Diezelfde avond viel mijn oog op een stapel kopieƫn uit een dichtbundel. Bovenop het volgende gedicht:

Gedempte Boterdiep Gedempte Boterdiep - de tijd dat ik daar liep, de tram zich als een gondel slingerde door de bosjes inderhaast, in 1948 voor het laatst, en ik daar liep, de achterkant der stad, de populieren, onlangs geplant, zijn weer geveld, nu ligt er 's avonds schitterend verlicht een visgraat door het midden waarop auto's zijn gezet, er staat een melkfabriek en op de hoek sinds kort een tijdschriftenzaak met blote meisjes an de haak, die gaat er mee beginnen. Maar een dichter kon het Boterdiep zo gezien hebben, dacht ik meteen: Gerrit Krol. En inderdaad, de man met bril en kuifje uit de parkeergarage nam het Gedempte Boterdiep in 1967 op in zijn bundel 'Een morgen in maart'. Trouwens, de tram die in 1948 voor het laatst zich slingerde door de bosjes inderhaast, rijdt over een paar jaar weer over het Boterdiep, zoals de wethouder bij de opening van de parkeergarage nog aankondigde.

zondag 1 maart 2009

Trouw gelooft (niet) in toeval

Drie dagen na de ramp met TK1951 blijft het onrustig in het luchtruim:

Succesvolle noodlanding Roemeens vliegtuig
(Novum/AP) - Een Roemeens vliegtuig met 51 mensen aan boord heeft zaterdag een succesvolle noodlanding gemaakt. Niemand raakte gewond, zo meldden de autoriteiten.
De Saab 2000 van Carpatair was afkomstig uit de Moldavische hoofdstad Chisinau en was onderweg naar het vliegveld van Timisoara in het westen van Roemeniƫ. Omdat het voorste landingsgestel niet uitklapte kon geen normale landing worden gemaakt.
Het toestel cirkelde bijna twee uur rond het vliegveld van Timisoara om zo kerosine op te verbruiken. Een lege tank maaktde kans op een explosie kleiner.
Ondertussen legden brandweerlieden een tweehonderd meter lang bed van schuim aan waarop het toestel kon landen en stonden ambulances en brandweerauto's paraat. De piloot wist het toestel daar veilig op te laten landen, met alleen het gebruik van het grootste landingsgestel.
De geschrokken passagiers zijn opgevangen door hulpverleners.


Zie ook: De filosofische huisvrouw (23 februari) en RTL Nieuws gelooft (niet) in toeval (26 februari)