maandag 6 juni 2011

Hamburger Krankheit

Dat nou juist in Hamburg de Enterohaemorrhagic Escherichia coli bacterie (EHEC) toe moet slaan, vermoedelijk in groenten, of het nou komkommers of taugé-spruitjes zijn. E. Coli zit in koeienstront en kan bij de slacht op vlees terechtkomen. Bij een biefstuk kan dit niet zoveel kwaad. Omdat de bacterie op de buitenkant zit, overleeft deze het bakken niet (temperaturen boven de 70 graden worden E. coli fataal). Maar bij gemalen koeien verspreidt de E. coli zich in het hele vlees. Een wit bolletje met een schijf vlees dat niet lang genoeg op de grill heeft gelegen kan de eter dus flink ziek maken. Hoe heet zo'n schijfje? Juist, een hamburger! Dus heet de ziekte de 'hamburger disease' of ook wel het 'barbecue season syndrome'. Maar die zieke Hamburgers dan? Die aten toch komkommersalade met taugé toe? De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde jaren geleden al dat E. coli zich steeds vaker via vervuilde groente verspreidt. Een speciale waarschuwing was er toen al voor telers van kiemgroente. Gezond eten en dus steeds populairder, maar ook hier dook E. coli op. Dat weten Hamburgers nu ook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten