maandag 8 oktober 2018

Taalwonderkinderen, geen total loss

Kinderen van 4 jaar oud die naar de kleuterschool gaan zonder een woord Nederlands te spreken. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ligt er echt wakker van. Daarom stelde hij in de Tweede Kamer voor om dubbel zo zwaar te straffen in de wijken waar deze kinderen opgroeien. De rest van de Kamer snapte er niets van, maar dat geeft niet want het hele probleem van die 4-jarige kinderen bestaat niet, legde taalkundige Marc van Oostendorp uit (lees verder onder filmpje).



Stomtoevalligerwijs las ik even later in Een Russische roman van Emmanuel Carrère dat zijn moeder Hélène (Carrère d'Encausse) als dochter van een Russische moeder en Georgische vader weliswaar in Frankrijk groot werd, maar tot haar 4de geen woord Frans sprak. "In de emigrantengemeenschap waarin ze opgroeit, wordt Russisch gesproken, alleen Russisch."

Pas tijdens een vakantie in Frans gezelschap maakt ze zich de taal van haar stiefmoederland eigen, "en goed ook", schrijft Carrère (ze schopte het zelfs tot secretaris van de Académie française). "Met het gevolg dat als ze in september terugkomt, ze het Russich vrijwel helemaal is vergeten -  dat ze evenwel binnen enkele dagen weer onder de knie heeft."


Dat laatste zou een vrijheid van de schrijver kunnen zijn, of missschien ook wel niet, maar dat wil Marc van Oostendorp in een Youtube-sequel vast nog wel even ophelderen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten