donderdag 4 juni 2009

Met open ogen kiezen

In Der Vorleser van Bernhard Schlink gaat de hoofdpersoon bij zijn vader te rade nadat hij in een rechtszaal zijn vroegere geliefde op een lange gevangenisstaf ziet afstevenen. Ze weigert er voor de rechter voor uit te komen dat ze niet kan lezen en schrijven. Een document dat haar als hoofdschuldige van een oorlogsmisdaad aanwijst, kán niet van haar hand zijn. Moet de hoofdpersoon uit de school klappen over haar analfbetisme om haar te redden?
Ouders weten altijd beter dan kinderen wat goed voor hen is, antwoordt vader.

Aber bei Erwachsenen sehe ich schlechterdings keinerlei Rechtfertigung dafür, das, was ein anderer für sie für gut halt, über das zu setzen, was sie selbst für sich für gut halten.

Maar ook: Wenn man weiss, was für den anderen gut ist und dass er die Augen davor verschliesst, muss man versuchen, ihm die Augen zu öffnen.

In de Universiteitskrant van de Rijksuniversiteit Groningen vat hoogleraar gezondheidsrecht en advocaat Joep Hubben het nog eens handzaam samen als het gaat om de weigering van Sylvia Millecam haar borstkanker door een gewone arts te laten behandelen. Zij vertrouwde op Jomanda en andere alternatieve genezers.

Ik ben er voor dat mensen hun eigen keuzes mogen maken, maar wel op basis van juiste informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten