vrijdag 17 april 2009

Molenaar Luteijn (100) schaakt en fietst

In de berichtgeving over de hausse aan honderdjarigen in Nederland dook her en der de naam op van de kersverse eeuweling Piet Luteijn uit het Zeeuws-Vlaamse Sasput. De molenaar verscheen zelfs op de televisie.

Mooie naam toch, Luteijn, maar sinds ik in 1988 De match Luteijn/Donner kocht, een 'schaakcursus in twee maal twaalf sonnetten' van Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen, had geen Luteijn mijn pad meer gekruist.




Tot ik in de boekhandel De scherprechter van Korfoe van Tim Krabbé zag liggen, met tekeningen van Joost Swarte, waarvan een vierde druk is verschenen 'ter gelegenheid van 25 jaar fietsvakanties op Korfoe' (!). Hoofdpersoon: Luteijn, in 1964 eenmalig deelnemer aan de Tour de France, die hij al in de zevende etappe moest beëindigen na door een ongelukkige manoeuvre van een Engelsman in een greppel te zijn beland. Einde Tour en einde wielerloopbaan.

Als Luteijn op Korfoe de Pantokrator beklimt, haalt een andere renner hem in: een Engelsman, blijkt op de top. Niet veel later blijkt nog veel meer: "Het was alsof dit toeval te krankzinnig was om nog krankzinnig te zijn, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was." Natuurlijk: de renner die hem op Korfoe dwars zit, blijkt ook de scherprechter te zijn die jaren eerder zijn carrière de nek had omgedraaid.

Trouwens. De Jonkheer F.J.A. Luteijn van Rawie en Van Wissen is een schaker, net als Tim Krabbé. In het eerste sonnet van hun schaakcursus maakt Jan-Hein Donner zijn entree gevolgd door Euwe, Timman, Ree, Sosonko, Kortsnoj en Max Pam.

En weet u wie ook binnenkwam?
Mijn oude oppas Tim Krabbé,
die ik verstoord terzijde nam:

1 opmerking:

  1. De naam Luteijn komen we deze weken ook geregeld tegen als deelnemer aan het Nederlands kampioenschap in een andere denksport. Frits Luteijn is een uiterst getalenteerd dammer.

    BeantwoordenVerwijderen