maandag 13 april 2009

Uniek identiek (of omgekeerd)

Een oude vriend die voor zijn werk tot na middernacht een vergadering van de gemeenteraad van Goes bij moest wonen. Hij moest echt blijven zitten tot de burgemeester de vergadering afklopte, hadden de Zeeuwse dorpsbestuurders hem bezworen: wij zijn echt anders dan al die andere volksvertegenwoordigers en ambtenaren die de oude vriend al had onderwezen hoe ze het best hun mond konden roeren.

Maar: uit de aard der menschen: die Zeeuwen onderscheidden zich door hun tongval, niet door hun manier van praten in een vergadering. Het riep bij mij een leraar natuurkunde op de Christelijke Scholen Gemeenschap in gedachten. Uit het schijnbare niets riep hij tegen de klas: "Jullie denken dat jullie allemaal uniek zijn, maar dat is niet zo. Jullie zijn allemaal hetzelfde!"

In The Lazarus Project van de Bosnisch-Amerikaanse schrijver Aleksandar Hemon beschrijft de Bosnisch-Amerikaanse hoofdpersoon Vladimir Brik (eveneens schrijver) eigenschappen van zijn vrouw Mary ('Mary could hold a cockroach in her hand, but was spooked by sparrows'). Slotsom: 'She was like everybody else because there was nobody like her.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten